Importanta Auzului


In prezent, in lume sunt mai mult de 500 de milioane de oameni cu un anumit grad de hipoacuzie, iar pentru anul 2015 se estimeaza ca cifra va ajunge in jurul valorii de 700 de milioane.

Pierderea de auz nu este legata numai de imbatranire pentru ca afecteaza toate categoriile de varsta. Pierderea de auz fiziologică este totusi cel mai intalnit tip de hipoacuzie.

Hipoacuzia nu inseamnă neaparat neputinţa de a auzi sunetele destul de puternic. La unele persoane apare dificultatea de a auzi în unele regiuni specifice sau de limitare. Aceasta poate fi rezultatul unei „pierderi discriminatorii”, in care pot auzi vorbirea, dar nu o pot inţelege.

La copii, pierderea de auz netratata poate avea efecte secundare în crestere. Problemele de auz creaza dificultati, care pot duce la izolare, oboseala si singuratate fiind frecvent interpretata ca o lipsa de inteligenta, care poate sa afecteze scoala, munca si implicit viata sociala. Pentru pierderile de auz care nu mai pot fi tratate medicamentos ori chirurgical, singura solutie o reprezinta purtarea aparatelor auditive. Este foarte important de stiut ca orice aparat auditiv este un instrument personalizat, reglat in functie de audiograma purtatorului si adaptat dupa mulajul urechii.

Aparatele auditive sunt disponibile in mai multe forme, modele, dimensiuni si culori. Dupa modul de insertie in ureche, acestea pot fi retroauriculare (in spatele pavilionului), ori intraauriculare (in interiorul canalului auditiv), acestea recomandandu-se de catre specialist in functie de mai multi factori care trebuiesc luati in considerare: gradul scaderii de auz, varsta, forma canalului auditiv, etc.

Primul pas in tratarea pierderii de auz consta în recunoasterea semnelor sale cele mai comune.

  • Dai volumul televizorului şi al radioului peste nivelul considerat normal de cei din jur?

  • Auzi oamenii vorbind, dar ai dificultăţi in a inţelege ce spun?

  • Iţi rogi interlocutorii sa repete?

  • Familia, colegii si prietenii iti sugereaza ca ai avea o problema cu auzul?

  • A devenit dificil sa auzi vorbitorul la o sedinta, la intruniri sau la biserica?

  • Adesea auzi ceva sunand sau bazaind in urechi? (zgomote in urechi)

Daca ai unele dintre aceste simptome, testeaza-ţi auzul la cel mai apropiat cabinet de specialitate Clarfon!