Tinnitus

 Bula-Tiuit-Banner-465x241-c


Tinnitusul reprezinta perceperea anormala a unor zgomote (sunete) in ureche. De obicei, tinnitusul persistent indica prezenta surditatii de receptie de tip sensorial. Perioadele intermitente de tinnitus moderat, cu durata de cateva minute si cu tonalitate inalta, pot fi intalnite , fara o semnificatie patologica la oameni cu functie auditiva normala. Cand tinitusul este sever si persista o durata mai lunga de timp , acesta poate afecta somnul si capacitatea de concentrare , ducand la instalarea unor tulburari psihice majore.

Acufenele si cauzele sale multiple au cel mai complex tablou clinic in practica medicala. Acest zgomot nu poate fi diagnosticat in mod obiectiv, o cauza precisa la un caz individual ramanand adesea inexplicabila. Obiectivul metodelor clasice de tratament pentru acufene acute este de a vindeca o presupusa problema a urechii interne prin cresterea aportului de oxigen. Daca tratamentul nu da rezultate, in cele mai multe cazuri, acufenele cronice evolueaza, cu alte cuvinte zgomotul iritant devine ireversibil. Un mare numar de pacienti afectati preiau initiativa si se obisnuiesc cu zgomotul ‘de fond’ iritant. Gandul la acest zgomot introduce pacientul intr-un cerc vicios al starii de panica ce conduce la scaderea calitatii vietii.

Succesul tratamentului este dat de refacerea proceselor subcorticale si eliminarea zgomotului. Cu alte cuvinte, trebuie reprogramata perceperea sunetelor. In contradictie cu tratamentele vechi acesta un implica mascarea zgomotului iritant ci desensibilizarea graduala a subiectului. Pacientul trebuie sa fie capabil sa suporte si sa accepte acufenele la un alt nivel. Este singura sansa de a se reface pentru pacienti, prin invatare. Consilierea pacientului este o parte importanta a tratamentului. Aceasta desensibilizare este sustituta de un generator de zgomote (wave) care da indicatii apropiate si care poate fi utilizat ca un instrument combinat (sistem de auz si generator de sunete – activo wave).

Obiectivul terapiei il reprezinta amplasarea perceperii acufenelor in subconstient. Sistemul subcortical invata sa reia controlul asupra zgomotelor. Sunetele importante trebuiesc deosebite de celelalte mai putin importante. Este un proces de invatare care implica in mod activ pacientul in terapie. Acoperirea clasica a zgomotelor este depasita pentru ca nu confera pacientului posibilitatea de a depasi activ afectiunea. Conceptele WAVE si SOUL au posibilitatea de a prinde acufenele intr-o anumita lungime de unda care se inchide la nivelul perceperii. In concluzie zgomotul isi pierde din intensitate dar ramane totusi asemanator unui semnal. Sistemul subcortical ramane activ si integrat iar acufenele isi pierd aportul negativ.