Aparate auditive

– Un scurt istoric

Aparate AuditiveÎn secolul 17 a apărut cornetul acustic. Acest model de aparat auditiv colecta undele sonore și le trimitea  printr-o “pâlnie” în conductul auditiv.

Apoi, a aparut aparatul auditiv electronic. Dupa ce Alexander Graham Bell a patentat telefonul in 1876 (fiind primul dispozitiv electronic care putea transmite vorbirea), s-a constatat ca unii oameni auzeau mai bine prin telefon decat intr-o conversatie normala.

Totusi, Thomas Edison, care avea probleme de auz, nu era multumit. Astfel, in  1878 a inventat emitatorul de carbon pentru telefon, care amplifica semnalul electric.

Primul aparat auditiv a fost inventat in 1898 de Miller Reese Hutchison si a fost numit Akouphone. Cantarea 1.5 kg si amplifica sunetele folosind microfoane de carbon.

Aparat auditiv cu tub vidat

Aparat auditiv cu tub vidat – a aparut in 1938. Un fir subtire era conectat la o casca si apoi la un amplificator – receptor care era prins de  hainele purtatorului. Receptorul era prins de un acumulator.

Aparat auditiv cu tranzistori (de buzunar)

In 1953 a aparut primul aparat auditiv cu tranzistori produs de Zenith Radio. Acesta continea trei tranzistori si o baterie de 1,5 volti. Avea si un comutator on/off si un potentiometru de volum.

Aparat auditiv retroauricular

In 1964, Zenith Radio – Chicago produce primul aparat auditiv retroauricular, ce continea un circuit integrat si o baterie de 1.2 V. Cantarea doar 7 grame.

Aparat auditiv digital

Din 1989 au aparut aparate auditive cu circuite electronice digitale, insa primul aparat auditive 100% digital a fost fabricat si comercializat in 1996. In 1999, apare primul model de aparat auditiv intraauricular. In 2000 apar primele modele de aparate auditive programabile. In 2005, deja 80 % din piata era destinata aparatelor auditive 100 % digitale.

Aparatele auditive sunt dispozitive medicale din ce în ce mai performante care reușesc să asigure un auz perfect și care îmbunătațesc calitatea vieții celui care le poartă.

Tehnologia este diversificată și oferă  persoanelor cu probleme de auz  aparate auditive aproape insesizabile, care pot fi controlate până la cel mai mic detaliu. Acestea elimină zgomotul de fundal, permițandu-i persoanei cu probleme de auz să ducă o viața normală.

Aparatele auditive se clasifica in trei tipuri principale:

Aparate auditive intraauriculare

Aparatele auditive intraauriculare sunt o variantă bună pentru cei cu hipoacuzie ușoară/ medie/severă care sunt în căutarea unei soluții discrete privind aparatul auditiv. Pot fi invizibile în canal IIC,complet în canal CIC, Full Shell. Carcasa aparatului auditiv este personalizată după amprenta urechii pacientului, făcând aparatul cât mai discret și confortabil.

Aparate auditive retroauriculare

Aparatele auditive retroauriculare (BTE) sunt recomandate pentru toate tipurile și gradele de hipoacuzie. Aceste aparate auditive  pot fi purtate confortabil în spatele urechii și sunt de mai multe forme și dimensiuni.

Aparatele auditive retoauriculare pot fi cu olive open pentru pierderi de auz ușoare spre medii, reducând efectul de ureche înfundată, sau cu olive personalizate după amprenta urechii pacientului  în cazul hipoacuziilor medii /severe/profunde. Aparatele auditive  retroauriculare pot fi recomandate pacientilor cu probleme de dexteritate.

Aparate auditive RIC

Aparatele auditive RIC sunt destul de similare cu sistemul ,, open fit”, însă difuzorul este plasat în canalul auditiv, fiind conectat la restul aparatului printr-un tub foarte  subțire, oferind astfel o serie de avantaje , după cum urmează :

– Dimensiuni foarte mici
– Ușor și confortabil
– Aproape invizibil
– Feedback diminuat
– Ocluzie eliminată
– Sonoritate naturală, fără distorsiuni
– Pacientul poate achiziționa aparatul fără să aștepte confecționarea olivei sau a carcasei
– Permite utilizarea facilă a telefonului

Aparatele auditive pot comunica între ele si ajută la eliminarea zgomotelor ambientale, pentru o mai bună percepție sonoră. Aparatele auditive care au difuzorul în canal au o mai buna calitate a sunetelor și o mai bună percepție în general.

Aparatele auditive Moxi All

Aparatele auditive Moxi All pot fi împerecheate cu telefonul mobil ca și orice dispozitiv Bluetooth, în acest fel ele devin un pachet complet pentru reabilitarea hipoacuziei.

Aparatele auditive pentru hipoacuzii severe și profunde au evoluat foarte mult in ultimii ani, devenind din ce în ce mai bune și performante. Unele modele de aparate auditive pentru hipoacuzii severe și profunde nici nu mai necesită olive ci pot funcționa eficient cu difuzoare externe cu carcase montate pe ele.

Aparatele auditive noi se regleaza wireless fără cabluri și oferă un confort mărit pentru client și o mobilitate mai mare pentru testarea lor. Pentru aparatele auditive din gama Moxi se poate descărca o aplicație pe mobil cu care se poate da volumul mai tare sau mai încet sau se pot schimba programele manual. Acesta se conecteaza la aparatele auditive prin technologia Bluetooth Low-Energy care ajuta la o durată mai mare a bateriei sau acumulatorului la aparatul auditiv împerecheat cu telefonul.

Aparatele auditive au ajuns să fie foarte performante, cu prețuri pentru orice buzunar, devenind astfel o unealtă foarte importantă la reabilitarea auzului la persoanele hipoacuzice.

Calea Grivitei nr. 168, Bucuresti, Romania

(0730) 110 127

(0730) 110 127

(031) 9111

Email

Email

office@clarfon.ro

Vezi centre medicale

Vezi centre medicale

în 35 de orașe