Beneficiază acum de oferta Clarfon

Previous
Next

Ce este simptomul de hipoacuzie?

HipoacuzieÎn cele ce urmează, vă oferim detalii despre ce înseamnă diagnosticul de hipoacuzie, cum se clasifică și de ce apare.

Cauzele pot fi multiple, unele dintre ele se pot vindeca sau ameliora medicamentos sau chirurgical, altele au nevoie de protezare auditivă.

Este important să vă prezentați la medic imediat ce observați o scădere a auzului, mai ales dacă aceasta a aparut brusc!

Hipoacuzia (scăderea auzului) va fi investigată de medicul dumneavoastra printr-un examen clinic ORL dar și cu ajutorul unor examene paraclinice cum ar fi audiometria, imedansmetria, potențialele evocate auditive și dacă este nevoie cu ajutorul examinării RMN sau CT.

Hipoacuzia doare?

Hipoacuzia nu te doare, dar uneori – sunt multe cazuri descrise în statistica medicală – îţi năruie viaţa, ducând în cele mai grave cazuri, la paroxism . Ţiuitul, vâjâielile permanente, pierderea capa­cităţii de coordonare în spaţiu, nu permit celui care suferă să se concentreze şi să ducă la bun sfârşit acti­vităţile cotidiene, îl izolează social. Indiferent de cau­zele care o provoacă (ereditare, inflamatoare, disfunc­ţii ale unor organe), hipoacuzia, fie şi parţială, afectează psihicul, produce neîncredere în forţele proprii, irascibilitate, naşte idei de inferioritate.

Mult rău fac şi zgomotele profesionale, industriale, dar şi petardele, muzica dată la maximum, gălăgia traficului rutier.

Hipoacuzia poate fi:

– Hipoacuzie ușoară  (între 30-50 dB)
– Hipoacuzie moderată (între 50-70 dB)<
– Hipoacuzie accentuată sau profundă (între 70-90 dB)
– Hipoacuzie resturi auditive (peste 90 dB)
– Hipoacuzie cofoza (gr. kophos – surd) sau anacuzie (inexcitabilitate cohleara sau surditate totală)

Simptomul de Hipoacuzie poate fi unilaterală sau bilaterală (egală sau inegală)

Cauze hipoacuzie :

Principalele cauze care provoacă hipoacuzia sunt: vârsta înaintată, o boală arterială, ceară adunată în canalul extern, expunere prelungită la plafoane excesive de zgomot (peste 85 decibeli), inflamaţia urechii medii, îmbolnăvirea de scarlatină (o boală a copilăriei extrem de contagioasă), unele medicamente de sinteză chimică şi tratamente hormonale care afectează auzul femeilor aflate la menopauză.

Tratamentul hipoacuziei variază în funcţie de cauza care a determinat diminuarea acuității auditive.

În cazurile în care hipoacuzia nu poate fi rezolvată, tratamentul constă în compensarea diminuării funcției auditive prin purtarea aparatelor auditive.